středa 15. července 2015

letní zavařování

Jsou prázdniny, čas dovolených, čas odpočinku a užívání si sluníčka a vody. My už dovolenou máme letos za sebou, tak jsem se pustila do zavařování. 
Manžel mi přivezl dvě bedýnky výborných rajčátek, dokoupila jsem suroviny a připravila směs tzv.Oncle bens, také kečup. Letos byla premiéra kečupu a musím říct, můžeme se po něm utlouct, je sice řidší, než ten kupovaný, ale bez éček, barviv a zahušťovadel. Je výborný, není nafocený, jelikož není v žádných krásných sklenicích, ale těch starých z jiných zavařenin, recisklenice :). 
Přidávám tedy recept na kečup, ale také na tuhle výbornou směs, kterou jsem dnes dokončila. Mám i marmelády, letos jahoda s rebarborou, jahodová, také rybízovo-malinovo-jostová, výborná do lineckého. Co dozrává, to zpracovávám a moc mě to baví.
Přeji vám krásné zážitky z prázdnin, dovolených a volna. Mějte príma dny.


Směs do mas:
1 velká cuketa
1 kg rajčat i paprik
1/2 kg cibule
2 lžíce cukru
1 lžíce soli
1/4 l oleje
6 lžíc worshestrové a sójové omáčky
1 velký kečup sladký (použila jsem svůj domácí)
Ingredience jsou podle receptu, já si upravuji, přidávám někdy i bylinky, dávám méně cukru více zeleniny, tentokrát jsem dělala i bez oleje, záleží už na vaší fantazii a chuti, tohle je základní recept.
Zeleninu nakrájím na drobné kousky, dusím 20 minut, pak přidám kečup a ostatní dochucovadla, ještě 5 minut podusím a pak plním do sklenic a zavařuji ještě na 80st. 10 minut.

Kečup:
2 kg rajčat
3 cibule
2 jablíčka
20 dkg cukru
2 rovné lžičky soli
1 1/2 lžičky mleté papriky
4 ks nové koření, hřebíčky
5 cm celé skořice
1 dcl octa
Vše nakrájet, dusit doměkka, pak pomixovat, redukovat vodu, propasírovat, plnit do sklenic a zavařovat na 80st. asi 15 min.

1 komentář:

Slovíčka od srdíčka